Napkollektoros rendszerek hasznosítása

Napkollektoros rendszerek hasznosítása
A használati melegvíz előállítását biztosító napkollektoros rendszerek Magyarország éghajlati adottságából adódóan gazdaságilag viszonylag rövid időn belül megtérülő beruházások. Átlagosan 250 nap/év napsütés mellett egy háztartás melegvíz igényének 60-70%-a biztosítható megfelelően méretezett napkollektor használatával. Melegvízre minden háztartásban, üzemben, étteremben és egyéb létesítményekben szükség van. A hálózati hidegvíz hőmérséklete átlagosan 10-12 C körüli, ezt a vizet, vákuumcsöves-napkollektorral még gyenge (szűrt fény) napsütés esetén is jelentősen tovább lehet melegíteni.

A napkollektorokkal hasznosítható hőmennyiség a nyári hónapokban 3-3,5 kWh/nap/m², a téli hónapokban 0,5-1,5 kWh /nap négyzetméterenként (a vákuumcsöves kollektorok a hatékonyabbak). A napkollektorok méretezésénél ezt a napból nyerhető hőmennyiséget kell összevetni a melegvízkészítés hőszükségletével. 1 személy megközelítőleg 30-50 liter melegvizet használ el naponta, melynek a normál 10-12 fokos hálózati vízhőmérsékletről 45-55 C-os hőmérsékletre történő felmelegítéséhez 2,5-3 kWh hőmennyiség szükséges. Tehát a nyári hónapokban kb 1m szolár felület fedezi egy ember melegvíz-szükségletét. Ez az arány a téli időszakban 40-50%-ra csökken. A kollektorfelület mellett fontos a melegvíztároló optimális térfogatának meghatározása. A napenergia hasznosító rendszer akkor működik jó hatásfokon, ha a kollektorral napközben megtermelt és tárolókban eltárolt melegvíz elegendő a következő napsütéses időszakig.

Alacsony hőmérsékletű melegvizes fűtésrendszerek (pl. padlófűtés, falfűtés) esetén tapasztalatok alapján akár 1 m² kollektor 5 m² lakótér fűtésére tud hatékonyan rásegíteni. A hőszükséglet szempontjából télen kb. 5-15%, tavasszal -ősszel 30-60%-kal tudják fedezni a fűtés hőszükségletét. Főként a vákuumcsöves kollektorok a hideg, de derült téli napokon is számottevő energiát biztosítanak. A borús, felhős, gyenge napsugárzást semmivel sem lehet kompenzálni, ha nincs napsütés, akkor a hiba nem a kollektorban van.

Forrás: Jüllichglas

http://spyralcs.com/portfolio/video/ufs-zold/