Energiatanusítvány

A 2009. január 1. után épült épületeknél a használatbavételi engedély kérelmezésénél be kell nyújtani az épületre elkészített energetikai tanúsítványt. (176/2008-VI. 30. sz. Kormányrendelet).

Cégfiolzófiánk
Az egyre növekvő környezetszennyezés, a pazarlás és az energiaárak drasztikus emelkedése mindannyiunk fejében megkongatja a vészharangokat. Egyre többet hallunk a környezettudatos életmódról és 2002 óta az Európai Unió is direktívában írja elő a mértéktelen energiafogyasztás és környezetszennyezés csökkentését.

Ennek megfelelően Magyarországon is új jogszabályok születtek, melyeknek megfelelően energetikai tanúsítvány, energiatanúsítvány beszerzése 2009. 01. 01-től kötelező minden új épület használatbavételi engedélyéhez, 2012. 01. 01-től, pedig minden adás-vétel és 1 évet meghaladó bérbeadás esetén is.


Az energetikai tanúsítvány jelentősége

Az energetikai tanúsítvány alapján az épület használatától és a fogyasztói szokásoktól független, átfogó képet kaphatunk az ingatlan fajlagos éves energiafelhasználásáról és a várható fenntartási költségeiről.
A 7/2006 TNM Rendeletben található számítási módszerrel minden vizsgált épületre kiszámítható az összesített energetikai jellemzőre vonatkozó követelményérték. Ez a követelményérték felel meg 100%-nak. A vizsgált épület energetikai jellemzője és a követelményérték arányának százalékban kifejezett értéke alapján történik az adott épület A+-tól I-ig tartó, 10 osztályos skálán történő energetikai minősítése.

Az energiatanúsítványt akkor is érdemes minél előbb elkészítetni, ha nem szeretne megválni otthonától, hiszen az energetikai tanúsítvány energia-megtakarítást elősegítő javaslatokat is tartalmaz, melyek iránymutatást adnak, hogyan csökkentheti jelentősen ingatlana energiafelhasználását és költségeit.
A vizsgálatot követően az energetikai tanúsítványt néhány napon belül kiállítjuk, a kiállított energiatanúsítvány 10 évig érvényes.