Pénzügyi megoldások

Az energiatakarékosság Fundamenta lakásszámlával

Évente jelentős – akár százezres nagyságrendű – összeg takarítható meg, ha a családi házak és társasházak fűtését, hőszigetelését korszerűsítik a lakóik. Ugyan az ilyen beruházások költségesek, ám ezeket az állam a lakás-előtakarékoskodáson keresztül is támogatja. A lakásszámlákon gyűjtött összeg ugyanis nyílászárók tömítésére vagy cseréjére, falazat-, sávalap- és födémszigetelésre, vagy akár napkollektorok, hőszivattyúk, valamint nagy hatásfokú kazánok beszerzésére is felhasználható. Az állam évente akár 72 ezer forint támogatást is ad a lakásszámlákhoz (EBKM állami támogatással 6,03-10,56%, EBKM állami támogatás nélkül -0,72-0,05%), sőt kamatadót sem kell fizetni utána! S nemcsak az összegyűjtött betét, az említett állami támogatás és a kamat, hanem a Fundamentától felvehető különösen alacsony (fix évi 3,9 %, THM 5,12-5,22%) kamatozású forint alapú lakáskölcsön, vagy a már két év takarékosság után felvehető áthidaló kölcsön is segítségül szolgálhat a korszerű fűtési és hőszigetelési megoldások megvalósításához.

A lakáskorszerűsítés alapján megtakarított fűtésköltségen túl a lakás-élőtakarékossággal elérhető állami támogatás (a 4 év 11 hónapos konstrukciónál akár 336 ezer forint) révén pedig még gyorsabban megtérülhet a beruházás.

Nem csupán a pénztárcáját, de a környezetet is védi az, aki energiatakarékos fűtési megoldásokat választ és hőszigeteléssel látja el az otthonát. Ez a globális felmelegedés elleni harcban is segít, s minden hiedelemmel szemben éppen a legkisebb egységeknél, a lakásoknál és a házaknál kell elkezdeni a környezetvédelmet. Ugyanis a fűtésük során, akár a házi kandallóban, kazánban, akár egy társasház központi fűtőrendszerében, akár távfűtés esetén a meleget szolgáltató erőműben kevesebb fosszilis energiahordozó elégetésére lesz szükség ugyanolyan lakáshőmérséklet eléréséhez, így kisebb lesz a szén-dioxid-kibocsátás is. Így minden ház, lakás szigetelése, avagy energiatakarékosabb fűtésre való átállítása a környezetünkre is közvetlen hatással lesz. Éppen ez az az ok, amiért a Fundamenta csatlakozott az Energiaklub Lakcímke programjához.

Forrás: Lakcimke